9 мая 2011 г.

Publika TV scoasă la vânzare

Arestarea milionarului Sorin Ovidiu Vîntu a născut un val de speculaţii privind înstrăinarea unora dintre afacerile lui! La “bursa zvonurilor”, ultima ştire lansată pe piaţă se referă la vînzarea postului Publika TV, pe care miliardarul îl deţine la Chişinău. Mai mult, se vorbeşte chiar şi de o sumă exactă şi de un cumpărător: 7.000.000 de euro, iar cel interesat să pună mîna pe televiziunea respectivă ar fi oligarhul basarabean Vladimir Plahotniuc.
Vîntu a lansat Publika TV anul trecut. Surse din anturajul afaceristului român ne-au mărturisit faptul că întreaga investiţie a costat 4,8 milioane de euro! “Boom”-ul de audienţă scontat a întîrziat însă să apară, iar încasările din publicitate dovedesc faptul că socoteala de la Bucureşti nu s-a potrivit cu cea de la Chişinău.
Publika TV a “acaparat” astfel doar 0,5% din piaţa de publicitate din Moldova, ceea ce înseamnă că înregistrează lunar venituri între 30 şi 50 de mii de euro. O sumă ridicolă în comparaţie cu previziunile făcute la momentul lansării postului.
Ar avea motive să o vîndă!
Postul TV ar fi aşadar, acum, o “gaură neagră”. Sursele noastre spun că Vîntu cheltuie lunar cu televiziunea de la Chişinău în jur de 175.000 de euro, în condiţiile în care, la început, scotea din buzunar în fiecare lună aproximativ 300.000 de euro!
Un calcul simplu arată că, în cel mai fericit caz, afaceristul român pierde lună de lună aproape 125.000 de euro. Deci are motive să vîndă afacerea!
În ciuda acestor cifre, Vîntu neagă că ar exista vreo intenţie din partea sa să vîndă televiziunea. “Nici pomeneală să vînd Publika TV”, declară afaceristul în exclusivitate pentru ziarul “Naţional”.
În realitate, susţin sursele noa­stre, problema este că preţul cerut, şi anume 10.000.000 de euro, nu atrage prea mulţi “clienţi”.
Nici o ofertă concretă!
Singurul mogul de la Chişinău considerat în stare să plătească o asemenea sumă este Vladimir Plahotniuc, un apropiat de-al fostului preşedinte moldovean Vladimir Voronin. Plahotniuc are deja trei televiziuni: “Prime TV”, liderul de piaţă din Moldova (un soi de PRO TV), “2 Plus” (care retransmite “Antena 1”) şi încă o televiziune pentru tineret.
Afaceristul chiar a făcut o contraofertă verbală de 7.000.000 de euro pentru Publika TV, dar discuţia s-a stins fără să se treacă la negocieri.
Un apropiat de-al miliardarului basarabean a povestit reporterilor noştri că “Vlad (n.n. – aşa cum este cunoscut Vladimir Plahotniuc) a aruncat o sumă, dar e decis să intre la negocieri doar dacă preţul scade mult mai mult!” “Nu este interesat să cumpere la 7.000.000 de euro, pentru că Publika nu face atîţia bani! Ce e drept, televiziunea lui Vîntu are studiouri cum nici în România nu există, darămite în Moldova. S-au băgat mulţi bani acolo. Cota de piaţă a televiziunii e însă mică! Mai nou, cel mai interesat să ia televiziunea lui Vîntu este premierul Filat!”, ne-a mai dezvăluit apropiatul miliardarului basarabean.
Prim-ministrul moldovean Vladimir Filat este, la rîndul său, unul dintre cei mai bogaţi moldoveni şi, logic, ar fi interesat să aibă sub control o televiziune cu răspîndire naţională, cum este Publika TV.
Filat are la Chişinău o presă în majoritate ostilă şi ar mai putea echilibra în acest fel jocurile politice.
E obligat să mai scadă din preţ!
Pe lîngă premierul basarabean şi Plahotniuc s-a mai vehiculat şi un alt nume ca potenţial cumpărător al televiziunii lui Vîntu. E vorba despre Anatol Stati, de asemenea un afacerist considerat foarte bogat.
Şansele ca acesta să preia Publika TV sînt însă mici. Fiul său, Gabi Stati, a declarat în exclusivitate pentru “Naţional” că, deocamdată, altele sînt priorităţile familiei.
“Dacă tata s-a gîndit peste noapte să cumpere televiziunea, atunci o cumpără, dar nu ştiu aşa ceva! Noi avem alte proiecte în media”, ne-a spus Gabi Stati.
Un proiect ar fi lansarea săptămîna viitoare la Chişinău a unei publicaţii de paparazzi, care se va numi “Fără secrete”!
Pînă la urmă, Vîntu nu prea are de unde alege cumpărători, iar scăderea drastică a preţului cerut iniţial – 10.000.000 de euro – este singura variantă ca să vîndă Publika. Asta, desigur, dacă îşi doreşte mult!
Cine este Vîntu?
Potrivit Topului celor mai bogaţi 300 de români, Sorin Ovidiu Vîntu are o avere estimată la 1,5 miliarde de euro. Magnatul este proprietarul trustului de presă Realitatea-Caţavencu, dar a dezvoltat afaceri şi în domeniul imobiliar şi pe piaţa de capital. Vîntu mai are în portofoliu postul tv Telesport şi s-a retras din presa scrisă, după ce a luat decizia să închidă ziarele “Ziua”, “Cotidianul” şi săptămînalul “Academia Caţavencu”.
Cine este Plahotniuc?
Neoficial cel mai bogat om din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc are afaceri în domeniile petrolier, financiar-bancar, hotelier, dar şi în media. Averea lui era evaluată la 2 miliarde de dolari, dar anumite cercuri spun că este mult mai mare! Mogulul basarabean deţine principala televiziune de la Chişinău, Prime TV, dar şi alte două posturi TV.